Elszigetelődve mindentől? Az elektromos áramról nem kell lemondani!

A Solarix PLI komplex inverterét kifejezetten sziget üzemű rendszerekhez találtak ki.

Még egy aggregátor sem jelent neki problémát,
amikor éppen nem süt a nap!

A sziget üzem sokaknak ismerősen cseng, ebben biztosak vagyunk. De azt már kevesebben tudják, hogy inverterek és inverterek közt is hatalmas különbségek vannak, ha sziget üzemű rendszerre gondolunk.

Steca Solarix PLI 5000-48

Honnan jön a Solarix Inverter?

A német Steca cég logója, kék színben, alatta felirat: A Katek Brand
A Steca cég logója. (Forrás: Steca.com)

Az eszközt egy német cég a Steca gyártja a nagyközönségnek. Ehhez 3 fő központjukban folyik a kutatás-fejlesztés és a gyártás (2 Németországban és 1 Bulgáriában). A cég több eszközt is gyárt az elektronikák piacára, többek közt a gyógyászati szektornak, az autóiparnak és a napelemek szerelmeseinek.

A gyártott eszközeik összetétele, szektorok szerint

Lakossági elektronikai megoldások:31%
Ipari technológiák:16%
Napenergia:34%
Orvostechnológia:7%
Autóipar:12%

A cég külön részlegeket tart fent és kutatásokat folytat, hogy megfeleljen a folyamatosan fejlődő napelemes piacnak. Céljuk, hogy folyamatosan olyan eszközöket tudjanak gyártani, amik valóban nélkülözhetetlen technológiai megoldásokat tartalmaznak, nem csak az ipar szereplőinek, hanem a háztartásoknak is.

Grid Connected vagy Off-Grid?
Esetleg csak akkumulátortöltés?

A szervezet több eszközt, megoldást és lehetőséget kínál arra, hogy a megfelelő felépítésű rendszert mi magunk tudjuk összehangolni a többi rendszerünkkel. Például, ha már meglévő rendszerünket szeretnénk kiegészíteni egy akkumulátor töltő és kezelő inverterrel, akkor erre is tökéletes megoldást kínálnak (Stecamat), méghozzá tökéletes kommunikációval az inverterek közt.

A gyártott eszközök széles skálát fednek le a napelemes rendszerek területén is. Gyártanak invertert és töltőket elektromos hálózattal rendelkező területekre. Ugyanakkor pontosan tudják, hogy nem mindenhol mindenki ilyen szerencsés. Ennek okán komoly hangsúlyt fektetnek arra is, hogy tiszta szinusz jelű invertert gyártsanak, ami képes felismerni a hálózat vagy töltőáram meglétét majd szinkronizálni 10ms alatt úgy, mint egy szünetmentes tápegység. Természetesen mindezt akkumulátorral kiegészített rendszer esetén, hiszen sziget üzemről van szó.

A Solarix PLI inverter bemeneteit és kimeneteit láthatjuk a képen körökben elhelyezve az inverter körül 4 oldalon. Az energia irányok jelölésével, amiket kékkel a vételezett áram, pirossal a termelt és raktározott energia. A rajz nem teljeskörű.
A Solarix PLI inverter bemeneteit és kimeneteit láthatjuk a képen, az energia irányok jelölésével.
A kép a teljesség igénye nélkül készült. (Forrás: Steca.com)

Kommunikáció mindenek felett.

Az eszközök egyik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy úgy kommunikálnak mintha nem lenne más dolguk. Minden eszközük esetében fontos a kompatibilitás a többi árusított eszközzel, másrészt azt is nagyon fontosnak tartják, hogy megfelelő eszközöket és leírásokat bocsássanak a vásárlók részére. Ezzel rendszerük nem bosszúságot, hanem a vágyott élményt biztosítja.

A Steca minden gyártott eszközéhez, teljes leírást készít, a kapcsolódó (akár mások által gyártott) eszközökhöz szintúgy, mint a sajátjukhoz. Például a Steca ajánlja a Solarix PLI 5000-48 mellé a Pylontech US2000B Plus akkumulátorcsomagot (egészen pontosan 4-et egyszerre, így a tárolókapacitás 9,6kWh), ehhez egy 3 oldalas minden módosítandó beállítást tartalmazó dokumentumot küldenek az ügyfeleknek. Ez azért is fontos, mert az inverternek minden beállítása testreszabható, azonban ha nem jól állítjuk be, könnyen ellenőrizhetjük a listában.

Ennél persze sokkal többre képes ez a kis szerkezet, nem is tudjuk most minden funkcióját kiemelni, de mindenképpen érdemes a Steca cég eszközeiben is gondolkodni, ha valaki sziget üzemű rendszert építene.

A Solarix PLI 5000-48 inverter.
A Solarix PLI 5000-48 invertere.
(Forrás: Steca.com)
Amennyiben további információkat szeretne megtudni termékeinkről, szolgáltatásainkról, vagy nem akar lemaradni akcióinkról iratkozzon fel hírlevelünkre az oldal alján, és kövessen minket a Facebookon.