Nagy lehetőség előtt állnak a Pest megyei cégek: akár 70%-os EU-támogatást is kaphatnak 2022-től!

Forrás: Portfolio

Az Európai Bizottság a minap elfogadta a 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási szabályokat, ami alapján az egyes tagállamok állami támogatást nyújthatnak a cégeknek és ez nagy változást tartalmaz a Pest megyei cégeknek, hiszen leválik a térség Budapestről és önállóan is támogathatóvá válik, és mindez oda vezet, hogy a cégek az eddigi jellemzően 0% helyett akár 50-70%-ig terjedő támogatásra is jogosulttá válhatnak.

A lehetőség azonban csak 2022. januártól lép életbe, ami dilemma elő állíthat sok céget – mutat rá a változásra és az abból eredő kihívásra a Via Credit ügyvezetője.

Az Európai Bizottság 2021. április 19-én elfogadta a 2022–2027-es időszakra szóló regionális támogatási térképeket meghatározó és a 2022. január 1-től alkalmazandó regionális állami támogatási szabályozást tartalmazó iránymutatását. Az iránymutatás alapján Magyarország regionális támogatási térképe a Kormány és a Bizottság jóváhagyása esetén az alábbiak szerint alakulhat 2022. január 1-jétől, tehát az alábbi térkép még csak az elfogadott iránymutatás feltételei szerinti tervezet, az még nem tekinthető hivatalosnak – hangsúlyozza a magyar kormány hivatalos oldala.

A regionális támogatási térkép olyan jogszabályi rendelkezés, mely az ország egyes régiói, illetve a fejlett régiók esetében kisebb területi egységei számára meghatározza az ott beruházó vállalatok számára beruházási támogatásként nyújtható állami támogatás maximális mértékét.

A 2022-től várható regionális támogatási térkép az alábbi lehet:

Magyarországon regionális támogatási térképe (2022-2027)
Forrás: Miniszterelnökség - Támogatásokat Vizsgáló Iroda

A fenti fejlemény kapcsán az egyik legfontosabb következmény, hogy:

2022. JANUÁRTÓL NEM LESZNEK TÖBBÉ HÁTRÁNYBAN A PEST MEGYEI CÉGEK, SŐT, ŐK LESZNEK A LEGNAGYOBB NYERTESEI A PÁLYÁZATI RENDSZERNEK.

összegzi a Via Credit.

Papadimitropulosz Alex, a cég ügyvezető igazgatója a hétfői közleményben kiemelte, hogy ez egy rendkívül fontos változás, aminek az előszele már a 2021-ben megjelenő pályázatoknál is észlelhető.

Míg a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) pályázataiból teljesen kizárták a Pest megyében működő cégeket, addig a folytatásának tekinthető, 2021-2027-es ciklusban elérhető Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP PLUSZ) már eltörölték ezt a korlátot. Igaz, 2021-ben továbbra sincs lehetőség, vagy csak bizonyos pest megyei településeken regionális támogatást igényelni.

2022. január 1-től viszont bátran pályázhat bármely Pest megyében működő vállalkozás és ahogyan a lenti táblázatból is látható; a projekt teljes elszámolható beruházási költségeinek akár 70 százalékát is állhatja az unió.

A szakértő szerint komoly dilemma elé állíthatja a pályázókat, hogy a hamarosan kiírásra pályázatokon induljanak vagy várják meg inkább a kedvezőbb feltételekkel induló jövő év januárját.

Dunakanyar

A keleti országrészben a támogatási intenzitás nem változik. Marad minden az eddigi gyakorlat szerint, jelentős felzárkóztatásra van továbbra is szükség a Bizottság felmérése alapján.

A Közép-Dunántúl régióban eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ami 30 százalékra csökken, ennek nem fognak örülni a Székesfehérváron, Veszprémben vagy Esztergomban működő eddig is aktívan pályázó cégek.

Amennyivel romlik a Közép-Dunántúl, annyival javul a Nyugat-Dunántúl (Győr-Szombathely-Zalaegerszeg tengely) támogatási százaléka. Budapestet követően a nyugati régiótól voltak leginkább megvonva a támogatások az előző ciklusban.

A nagy nyertes egyértelműen Pest megye, aminek természetesen a támogatási térkép szerint Budapest nem része. Több település, akik eddig kizártak voltak a támogatási rendszerből hamarosan akár 70 százalékos támogatásra lesznek jogosultak.

Ez nem kis dilemma elé állítja a vállalatvezetőket, hogy a nagyobb beruházásaikat hogyan időzítsék. Ma nulla támogatás mellett vagy jövőre akár 70% támogatásért cserébe.

veti fel a kérdést a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy nem arról van szó, hogy most a cégek pályázzanak-e, ha van rá bármilyen lehetőség – a válasz egyértelműen igen –, hanem arról, hogy ahol most nem érhetők el olyan mértékben a támogatások, mint ahogyan jövőre, ott érdemes megfontolni, hogy várjanak-e a jövő év eleji pályázatcunamira.

A 2022-től várhatóan érvényes regionális támogatási térkép Magyarországon

2022-től várhatóan érvényes regionális támogatási térkép Magyarországon
Forrás: Miniszterelnökség - Támogatásokat Vizsgáló Iroda weboldal