Több tízezer magyar családnak jut EU-támogatás napelemre nyártól

Forrás: Portfolio | MTI

Az energiaszegénység kockázatának kitett 87 ezer család kaphat várhatóan vissza nem térítendő EU-s támogatást nyártól, akik közül 70 ezer napelemeket telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz – jelentette be Steiner Attila egy budapesti tájékoztatón.

A program háttere: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára jelezte, hogy a pályázati pénz forrása az uniós helyreállítási alap legnagyobb programja lesz (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF), a pályázat keretösszege pedig több tízmilliárd forintos lesz.

Az államtitkár jelzése szerint a napenergia felhasználása kulcsfontosságú az olcsó és innovatív energia biztosításában, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében és a tervek szerint idén nyáron írják ki a pályázatot. A részleteket a következő időszakban dolgozzák ki, de azt elmondta, hogy folyik az uniós források tervezése, és az új uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) lehetőséget ad a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére.

Minden tagállamnak saját nemzeti tervet kell kidolgoznia, amelyben fontos kritérium a zöld és a digitális átállás elősegítése, és az április végéig benyújtandó tervet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia.

Több tízezer magyar családnak jut EU-támogatás napelemre nyártól

Amint az a Magyar Közlönyben is megjelent már: a magyar RRF-terv kilenc fő komponensből áll (közte az energetika-zöld átállás), a teljes program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint. Steiner Attila csak annyit mondott a tudósítás szerint, hogy az RRF-en belül az energetika kiemelt komponens lesz. Összeget még nem említett és egyelőre a kormány széles körben csak a felsőoktatási reformra szánt keretről beszélt (1509 milliárd forint).

Steiner jelzése arra utal, hogy az f) komponensre (energetika, zöld átállás) összességében több százmilliárdos keret lesz, és ebből több tízmillliárdot tesz ki a lakossági napelemes beruházások támogatása. A többi rész az áramhálózat korszerűsítésére (rendszerirányítás, átviteli rendszerek), okosmérők elterjesztésére, illetve új napelemes kapacitások (parkok építésére) mehet.

Az, hogy idén nyártól új lakossági napelemes pályázat várható, már tavaly ősszel elhangzott, ahogy az is, hogy abban szociális szempontokat is fognak érvényesíteni, azaz nem minden régióban lesznek egységesek a támogatási feltételek. Akkor az volt a cél, hogy a pályázati forrás felhasználásával egy adott családi ház energiafelhasználása 30-40%-kal csökkenjen, és ehhez igazodna majd a pályázatba épített támogatási intenzitást (tehát a támogatási intenzitás nem 30-40%-os lenne, hanem várhatóan magasabb). Az alábbi pályázati keretekből az rajzolódik ki, hogy a támogatás és a nettóról bruttó elszámolásra való eltérés együttesen azt célozza, hogy egy átlagos család áramszámlája feleződjön.

A teljes cikk itt olvasható.