Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energia­hatékonyságának javítása

Az idei évben, 2019-ben lehetőség van a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának támogatott kereteken belül történő javítására. A pályázat célterületei az összes magyarországi régióban jelenlévő kertészeti üzem és állattartó gazdaság, illetve az élelmiszeripari- és borászati üzemek, melyek összesen 35 milliárd forint támogatást nyerhetnek el.

Kertészeti üzemek és állattartó gazdaságok esetén mezőgazdasági termelő jogosult a támogatásra, ha:

 • a támogatási kérelmet megelőző évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezik,
 • árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik.

Élelmiszeripari és borászati üzemek esetén a következő beruházók nyújthatnak be támogatási kérelmet:

a) mezőgazdasági termelő, akinek:

 • árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik,
 • a támogatási kérelemmel érintett élelmiszeripari tevékenységük Annex I. termék feldolgozására irányul,
 • a támogatási kérelemmel érintett feldolgozóipari alaptevékenységüket legalább 2016 január 1.óta folytatják.

b) mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro és kisvállalkozások, akik:

 • teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek,
 • a támogatási kérelemmel érintett élelmiszeripari tevékenységük Annex I. termék feldolgozására irányul.

A támogatás mértéke közép-magyarországi régióban megvalósuló beruházás esetén maximum 40%, a nem közép-magyarországi régiókban pedig maximum 50% lehet.

Cégünk az ipari napelempark kivitelezések piacán szerzett több, mint 10 éves nemzetközi tapasztalata során széleskörű szolgáltatás-palettát dolgozott ki, melynek többek között fő része a tanácsadás, a tervezés, beszerzés, kivitelezés, üzemeltetés, karbantartás, illetve a műszaki tanúsítás. A pályázat során ügyfeleinknek teljeskörű támogatást nyújtunk, így a pályázati ügyintézés lebonyolítását is teljes mértékben átvállaljuk.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázat keretein belül új eszközök beszerzése, épületek kivitelezése és új technológiai rendszerek kialakítása mellett akár napelemes rendszer kiépítésére is van lehetőség. Célterülete csupán az élelmiszer-feldolgozó és borászati üzemek, valamint számottevően kevesebb támogatási kérelmet tudnak elfogadni, így amennyiben valaki lemaradt volna róla, még van lehetősége jelentkezni a fent említett energiahatékonysági pályázatra.

Élelmiszer feldolgozók és borászati üzemek energia­hatékonyságának javítása

2019 január 2-ától ismét benyújtható támogatási kérelem a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívásra. A pályázatban leírtak alapján a forrás választhatóan felhasználható megújuló energiaforrást hasznosító technológiák kiépítésére, vagyis napelemes rendszer kialakítására.

A pályázat célközönsége az élelmiszer-feldolgozó és borászati üzemek. A két területre összesen 50 milliárd forint támogatás igényelhető, 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozó, 10 milliárd forintot a borászati üzemek kapnak.

A támogatás intenzitása a Közép-Magyarország régióban 40%-os, a többi régióban 50%-os. A támogatás maximális nagysága élelmiszer feldolgozó üzemek esetén 500 millió forint (kollektív beruházás keretein belül 1,5 milliárd forint), míg borászatok esetén 200 millió forint (kollektív beruházásnál maximum 500 millió forint).

A kiírásban foglaltak szerint a következő beruházók pályázhatnak:

1. Mezőgazdasági termelő, aki
 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott és
 • a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására irányul.
2. Mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozás, amely
 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző utolsó teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,
 • a támogatási kérelemmel érintett tevékenysége Annex I. termék feldolgozására vagy előállítására irányul.

Az Annex I. termékek listáját itt találja.

Rólunk

Cégünk, a RENA Solar, több mint tíz éves tapasztalttal rendelkezik az ipari napelempark kivitelezések piacán. A fent említett pályázat benyújtásához teljeskörű segítséget nyújtunk önnek: a tanácsadással, pályázatírással, tervezéssel, kivitelezéssel, illetve karbantartással is beleértve. Az elvégzett munkára teljeskörű garanciát vállalunk.

A támogatási kérelem benyújtására – mindkét célterület tekintetében – konzorcium, vagyis kollektív beruházás keretében is van lehetőség.

A pályázat első értékelési határnapja: 2019. január 16.

A kérelem benyújtására 2021. január 4-éig van lehetőség.

A pályázati anyag eléréséért, kérjük kattintson ide!