MTL, Mobil Teszt Labor

Mobil napelemvizsgáló laborunk segítségével olyan egyedi szolgáltatást kínálunk, amelynek eredményeképp a napelempark tulajdonos pontos, objektív képet kap arról, hogy a naperőművébe beépített napelemek milyen fizikai állapotban vannak.

A napelem mérőlabor a vizsgált napelemeket egyesével azonosítva diagnosztizálja az állapotukat, megméri, az egyes táblák pontos leadott teljesítményét, illetve hőkamerás mérést végez.

A mérés elvégzése után egy részletes, hőkamerás képekkel dokumentált riport készül az eredményekről.

RENA Solar Mobil Teszt Labor

Speciális mérőműszerünk kétféle tesztet végez, amelyek által megismerhetjük az egyes napelemtáblák pontos teljesítményét és fizikai állapotát. Előbbi „Flash tesztként” is ismert, mely esetben a műszer a napelemet egy fénycsóvával világítja meg, ami lehetőséget ad a napelem pontos kimenő teljesítményének a megmérésére. Utóbbi folyamatot elektrolumineszcencia tesztnek nevezzük, ami megmutatja a napelemek pontos működését, detektálja az esetleges mikroszakadásokat, valamint sérült cellákat.

A szolgáltatás kivitelezése mintavétellel történik, melynek nagyságát az ügyféllel kötött szerződés rögzíti. A Magyarországon egyedülálló napelemlaborunk, egy gépjárműbe építve érkezik meg napelempark helyszínére.

Miért érdemes napelemeket
egyesével vizsgálatnak alávetni?

Ha a PV modul névleges teljesítménye kevesebb, mint a szerződés szerint rögzített érték akkor a tulajdonost többszörös anyagi kár éri:

  1. A vásárlásnál több Watt Peak-t fizet meg, mint amit valójában megkap.
  2. Az alacsonyabb teljesítményű modulok kevesebb áramot termelnek, így a beruházó, folyamatosan – akár 25 évig, bevételtől esik el.

Egy konkrét példa:

A napelem gyártó által 275 W teljesítményűként értékesített modulja a mindennapi termelésben nem képes „csak” 265 Wp teljesítmény leadni, akkor 10 Wp-nyi teljesítmény különbségnél:

  • Az építési fázisban a finanszírozó 1 millió forinttal többet fizet a termék valós értékénél.
  • A naperőmű termelési fázisában napelem táblák, amiből megközelítőleg 2000 db van egy 500 kW-os naperőműben, minden egyes nap 10 Wp-kel kevesebb teljesítményre képesek, ami évente több, mint 700 000 Ft veszteség éri a céget, ami teljes 12 éves banki hitel futamidőre vetítve 8 400 000 Ft, KÁT jogosultság időtartamára vetítve akár 17 500 000 Ft is lehet.

Amennyiben szeretné megrendelni szolgáltatásunkat, keresse fel kollégánkat!

Kapcsolat!