Átvizsgálás

A RENA Solar 360⁰ Solution System részeként megoldást kínálunk napelemparkok professzionális átvizsgálásra. Jelenleg két szolgáltatási csomagunk elérhető A műszaki átvizsgálás , amelynek keretében kollégáink az erőmű aktuális fizikai állapotáról adnak jelentést illetve a teljeskörű napelempark átvizsgálási szolgáltatás, amelyben szakértő együttműködő partnereikkel a műszaki átvizsgálás kombináljunk műszeres diagnosztikával. Egyedi ajánlatért kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!


Műszaki átvizsgálás

Legújabb szolgáltatásunk keretében vállaljuk már megépített napelemparkok műszaki átvizsgálását: a szerkezettől, a villanyszerelésen át, egészen a napelempanelek ellenőrzéséig.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a piacon számos szakértelem hiányából fakadó probléma fordul elő, amelyek az idő előrehaladtával anyagi kárt okoznak a beruházónak. Így a piac igényeinek megfelelően alakítottuk ki átvizsgálási szolgáltatás csomagunk tartalmát, ami szakmai segítséget nyújt a befektető számára, hogy ellenőrizni tudja a kész naperőmű kivitelezésének minőségét.

Az átvizsgálás kiterjed...

 • A tartószerkezetre
 • A rögzítések megfelelőségére
 • A tartószerkezet alapozására
 • A tartószerkezet szerelésére
 • A földelőháló kiépítésére
 • A napelemmodulok felszerelésére
 • A beépített napelemek teljesítményére és épségére
 • A DC kábelezésre
 • A string körök megfelelő kialakítására
 • Az AC kábelezésre
 • Az inverterek és a kötőszekrények telepítésére
 • A DC/AC kábelek bekötésére
 • A kompakt trafóállomás telepítésére és bekötésére
 • A kamerarendszer telepítésére
 • Az elektromos kerítés telepítésére
 • Az anyaghasználat ellenőrzésére: megfelelő kábel típusokra

Az átvizsgálás menete

 1. Kapcsolatfelvétel
 2. Időpont egyeztetés
 3. Felmérjük a napelemparkot, fényképes dokumentálás
 4. Jegyzőkönyv elkészítése
 5. Javaslattétel az észlelet hibák javítására

A jegyzőkönyv jelentés tartalmaz minden hibát, hiányosságot, amelyek az építés során vagy azt követően keletkeztek. Igény esetén az észlelt hibák kijavításához segítséget nyújtunk.

A műszaki átvilágítás szolgáltatásunk érdemes igénybe venni, ha:

 • Napelemparkot értékesít
 • Naperőművet vásárol
 • Napelemparkja nem megfelelően termel
 • Jégkárt követően
 • Villámkárt követően
A műszaki átvizsgálást érdemes még a szavatossági idő letelte előtt igénybe venni! Így a felmerülő hibákat a kivitelezést végző cégnek kell díjmentesen elvégeznie.
Napelemes termékekBeépített termékek szavatossági időtartamai
Kompakt trafó1 év
Inverterek5 év
Napelemek12-20 év (gyártótól függően)

Tipikus napelempark kivitelezési hibák

Megtört solar kábelek
Szakszerűtlen védőcső toldás
Árak
RENA Solar 360 Solution SystemMűszaki átvizsgálás ára
RENA Solar960 000 Ft

Teljes napelempark átvizsgálás

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a piacon számos szakértelem hiányából fakadó probléma fordul elő, amelyek az idő előrehaladtával komoly anyagi kárt okoznak a beruházónak.

Ezen tapasztalatok birtokában a TÜV Rheinland, a RENA Solar és a Solar Check Energetika együttműködésében egy olyan új - Magyarországon egyedülálló szolgáltatás kerül a napelemes termékek piacára, amely a napelempark tulajdonosnak nyújt független értékelést a naperőművük jelenlegi műszaki állapotáról és annak teljesítményéről. A napelempark átvilágítás szolgáltatás részeként a három cég a maga szakterületének megfelelően tekinti át a napelemparkot. Az átvizsgálási csomag 3 részből tevődik össze: egy műszereres termelési teljesítmény mérésből, egy műszaki-kivitelezés minőségi átvizsgálásból, illetve hőkamerás állapot felmérésből.

A napelempark átvizsgálási csomag igénybevétele javasolt:

 • Naperőmű adás-vétele előtt
 • Finanszírozási szerződés megkötése előtt
 • Jég vagy viharkár esetén
 • Alul teljesítő naperőmű esetén (80%<)

A szolgáltatási csomag részei

RENA Solar – Műszaki átvizsgálás

A RENA Solar több, mint 10 éve dolgozik különféle típusú és méretű napelemes projektek megvalósításán a tetőre szerelt üzemi mérettől egészen a 35 megawatt teljesítményű erőművekig. Az iparban eltöltött évek során megtanultuk, hogy melyek azok a tipikus kivitelezési hibák, szakszerűtlenségek, hiányosságok, amelyek a későbbiekben a befektetőnek fognak a súlyosságuktól függően kárt okozni. A napelempark műszaki átvizsgálása kiterjed a kivitelezés minőségére, a megfelelő anyaghasználatra, a villanyszerelés és az egyéb szerelési munkák szakszerűségére.

TÜV Rheinland – teljesítmény mérés

Performance ratio (PR) a naperőmű minőségi tényezője, amelyet százalékban fejezünk ki és az elméleti valamint tényleges villamos energiatermelési képessége közötti kapcsolatot írja le. Ez mutatja meg a ténylegesen rendelkezésre álló, a hálózatba exportált villamos energia mennyiségét a különböző veszteségek levonása után (pl. kábel veszteség, termikus veszteségek, napelem szennyeződés, transzformátor és PV inverter vesztesége, MPPT veszteség, ill. a napelemek degradációja, stb.).

Negatív eltérések a PR-értékben rámutatnak a lehetséges hibákra még korai szakaszban, így azok elhárítása minimalizálja a veszteséget. Pontos és független információkat biztosítunk a projekt beruházás megtérülésének értékeléséhez (ROI). A PR kiértékelés egyértelművé teszi az összes érdekelt fél számára a naperőmű energetikai hatékonyságát.

Solar Check – hőkamerás vizsgálat

A hőkamerás felmérés olyan hibákat is képes feltárni, melyek szabad szemmel nem láthatók. A felmérésünk egy átfogó képet ad az erőmű állapotáról, minden panelt megvizsgálunk és azonosítjuk a nem megfelelően működő modulokat.

A hibás vagy részlegesen sérült napelem panelek felépítésükből adódóan többlet hőt termelnek üzem közben. Egyetlen napelem hibája befolyásolja az összes, vele sorba kötött panel teljesítményét, tehát akár 21-22 db másik napelem termelését is leronthatja! Ezek a hibák a megfelelő hőkamerával és szakértelemmel detektálhatók és megelőzhetők a további veszteségek. A mért hőképek kiértékelése az IEC szabvány pontjait és a nemzetközi energia ügynökség (IEA) ajánlásait betartva, egyedileg továbbfejlesztett döntésmechanizmus alapján történik.

Árak
RENA Solar 360 Solution SystemTeljes napelempark átvizsgálás ára
TÜV Rheinland - RENA Solar - Solar Check2 000 000 Ft
RENA Solar 360 Átvizsgálás

Kapcsolat

Ha felkeltettük érdeklődését vagy technikai kérdése merült fel, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, e‑mailben vagy telefonon!

RENA Solar